Saturday, November 14, 2009

Berita Baik: Pelabur SwissCash Dapat Duit Balik

Gambar Ihsan daripada ISU HANGAT

Berita baik buat pelabur-pelabur SwissCash di mana mereka ini boleh menuntut kembali kerugian semasa melabur dalam skim tersebut. Berita ini disiarkan di dalam berita dan akhbar tempatan oleh Suruhanjaya Sekuriti (SC). Mereka boleh menuntut duit mulai tahun depan dengan membawa dokumen-dokumen bukti pelaburan. Alhamdulillah, kepada mantan-mantan pelabur SwissCash supaya dapat menggunakan duit yang dapat balik itu ke jalan yang lebih baik. Seperti simpan dalam Tabung Haji atau Bank Islam. Ataupun belilah barang-barang yang berfaedah buat keluarga. Jangan lagi mudah tertipu dan tertarik dengan skim-skim seperti itu lagi. Ramai yang menipu di zaman sekarang ini.


KUALA LUMPUR - Suruhanjaya Sekuriti (SC) berjaya menyelesaikan kes pelaburan haram terbesar dalam sejarah membabitkan sejumlah wang sebanyak RM31 juta yang akan dikembalikan kepada pelaburnya.

Pengerusi SC, Tan Sri Zarinah Anwar berkata, penyelesaian tertinggi sebelum ini ialah kes dagangan dalaman Bernas berjumlah RM2 juta yang juga telah diagihkan kepada pelabur.

Pembayaran yang mencatat sejarah itu adalah susulan penghakiman persetujuan yang dibuat dengan dua defendan pelaburan SwissCash dan ia akan digunakan untuk membayar balik kepada pelabur yang layak setelah mengalami kerugian daripada skim berkenaan.

"Sehingga kini, kira-kira 3,000 orang telah membuat laporan kepada SC terutamanya dari Malaysia dan beberapa negara lain yang mendakwa mengalami kerugian dalam skim berkenaan," katanya pada sidang akhbar di sini semalam.

Kosmo! pada 5 September 2006 pernah membongkar mengenai skim SwissCash atau Swiss Mutual Fund (1948) yang tampil dengan pelan pelaburan tanpa had dan jaminan keuntungan lebih 'meyakinkan' sehingga berjaya menarik RM190 juta wang rakyat Malaysia.

Skim yang mengutip deposit awam itu bergerak secara haram dan tidak pernah mendapat kelulusan pihak berkuasa kerana operasinya yang menyalahi undang-undang.

Menurut Zarinah, penghakiman untuk AS$83 juta (RM280.2 juta) itu merupakan jumlah yang dinyatakan dalam saman yang dikemukakan SC terhadap Albert Lee Kee Sien, Kevin Choo Mun Hoe dan Amir Hassan.

SC memperoleh penghakiman persetujuan dengan Albert Lee dan Amir Hassan pada 6 November lalu dan mereka bersetuju membayar SC kira-kira RM30 juta yang akan digunakan untuk membayar balik wang pelabur.

KOSMO

0 comments:

Post a Comment

Modified by Blogger Tutorial

mymuaz ©Template Nice Blue. Modified by Indian Monsters. Original created by http://ourblogtemplates.com

TOP